Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Zuurstofverzadiging: Normale waarden voor ouderen

Er zijn veel chronische bronchitische patiënten en leven vaak in een toestand van suboptimale zuurstofverzadiging. Ze kunnen een normaal leven leiden, maar ze moeten van hun huis een toegankelijke en "gemakkelijk te leven" plek maken. Laten we samen uitzoeken welke oplossingen je kunt toepassen om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Wat is zuurstofverzadiging?

Voor ouderen met ademhalingsmoeilijkheden is het essentieel om te weten of het bloed voldoende zuurstofrijk is.

Onder normale omstandigheden, in feite, tijdens de passage in de longen, bindt zuurstof zich aan hemoglobine, een eiwit dat aanwezig is in rode bloedcellen, om door bloed door het lichaam en in de verschillende weefsels te worden getransporteerd, waardoor de goede werking van het hele organisme wordt gewaarborgd.

Zuurstofverzadiging is daarom de indicator die ons in staat stelt om "het percentage hemoglobine verzadigd met zuurstof op het moment van meting te begrijpen, d.w.z. de fractie van rode bloedcellen in het bloed die zuurstof vervoeren". Over het algemeen maakt het het mogelijk om de mate van ademhalingsfunctie van het individu vast te stellen.

Wanneer u lagere dan normale waarden heeft, kunt u symptomen ervaren zoals kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden, omdat de hoeveelheid circulerende zuurstof niet voldoende is voor de behoeften van de cellen.

Hoe zuurstofverzadiging te meten

Om de mate van zuurstofverzadiging te bepalen, wordt een pulsoximeter, ook wel een pulsoximeter genoemd, gebruikt.De pulsoximeter is een klein apparaat dat op de vinger wordt aangebracht en waarmee u de zuurstofverzadiging van het hemoglobine in het perifere arteriële bloed (gedefinieerd met de afkorting "SpO2") en tegelijkertijd de hartslag van de patiënt kunt evalueren.

Het werkingsprincipe waarop de oximeter is gebaseerd, is dat van spectrofotometrie: het apparaat meet de waarden via een tweecomponentenlichtsensor (rood en infrarood), die wordt geabsorbeerd door hemoglobine en door de weefsels naar een fotodetector wordt verzonden.

De hoeveelheid licht die door de weefsels wordt doorgelaten, wordt vervolgens omgezet in een numerieke waarde die het percentage hemoglobine vertegenwoordigt dat verzadigd is met zuurstof.

Hoeveel moet de zuurstofsaturatie van een oudere persoon zijn?

Volgens Nurse24 worden verzadigingswaarden boven de 95% beschouwd als normaal.Als de patiënt daarentegen waarden onder de 95% heeft, is er sprake van hypoxemie die kan zijn:

 • Mild, wanneer de waarden tussen 91% en 94% liggen
 • Matig, wanneer de waarden tussen 86% en 90% liggen
 • Ernstig, wanneer de waarden gelijk zijn aan of lager zijn dan 85%.

Een oudere persoon, met andere pathologieën, kan als veilig worden beschouwd, zelfs met verzadigingswaarden tussen 91 en 94%. In ieder geval, zelfs met waarden van hypoxemie lieva is het noodzakelijk om contact op te nemen met de behandelende arts.

Hypoxemie: symptomen

 • Luchtwegobstructies
 • Bloedarmoede
 • Acute respiratoire distress-syndroom
 • BPCO
 • Emfyseem
 • Interstitiële longziekte
 • Longontsteking, pneumothorax
 • Longoedeem
 • Longembolie
 • Longfibrose
 • Obstructief slaapapneusyndroom

*bron Mijn Personaltrainer

Chronische bronchitis: medicijnen maar ook kleine oplossingen

Chronische bronchitische patiënten leven vaak in de glazen bol van hun ziekte. Maar om hun kwaliteit van leven te verbeteren (en medicamenteuze therapie te helpen) is het noodzakelijk om enkele kleine oplossingen aan te nemen, allereerst: om een actief leven te leiden.

Hier zijn nog 6 tips:

1. Stoppen met roken

Afscheid nemen van sigaretten of sigaren is de eerste stap om het risico te verminderen dat uw bronchiale toestand in de loop van de tijd verslechtert.

2. Vermindering van de blootstelling aan stedelijke verontreiniging

Net als sigarettenrook draagt blootstelling aan verontreinigende stoffen in steden, zoals fijnstof, ook bij aan het verslechteren van de ademhalingsconditie. Het is raadzaam om het huis niet te verlaten in de tijdslots met de hoogste mate van vervuiling. Een andere tip is om het beoefenen van sporten (inclusief lange wandelingen) in een vervuilde stad tijdens de winterperiode te vermijden; beter om een park te bereiken.

3. Ademhalingsgymnastiek en beweging

Onder medisch toezicht is het mogelijk en aanbevolen om fysieke activiteit (zachte gymnastiek) te doen, om de spieren te trainen en het gevoel van "ademhalingsmoeheid" te verbeteren.

4. Controle van het lichaamsgewicht

Het onder controle houden van het gewicht is essentieel, niet alleen in de aanwezigheid van een bronchiale aandoening, maar ook voor het vorderen van de leeftijd. Lees dit artikel over het te volgen dieet en neem contact op met een voedingsdeskundige om een gepersonaliseerd dieet op te zetten.

5. Actief leven

In tegenstelling tot wat ooit werd gedacht, moeten ouderen met chronische bronchitis een actief leven hebben. Het pushen van de patiënt naar een hele reeks activiteiten en sociale contacten zijn nuttig gebleken om chronische bronchitis minder invaliderend te maken.

6. Hulpmiddelen om de mobiliteit te vergemakkelijken (bv. traplift)

Onze huizen moeten met ons mee veranderen en vooral moeten ze zich aanpassen aan onze nieuwe behoeften. Met de installatie van een interne of condominium traplift kunt u de mogelijkheid geven aan een persoon met bronchitis om uit te gaan en sociale relaties en een kwaliteit van leven te hebben die in verhouding staat tot hun leeftijd. Tijdens het lopen wordt het beklimmen van de trap in feite moeilijk en vaak kan dit ontmoedigen. Dit probleem kan zich zowel in een huis met meerdere verdiepingen als in het appartementencomplex voordoen, wanneer trappen aanwezig zijn. Een condominium traplift vergemakkelijkt de mobiliteit en moedigt u aan om een actief leven te leiden, zonder de vermoeidheid te voelen van het te voet doen van de trap.

Neem contact met ons op voor informatie over onze trapliften, zowel intern als condominium. Gedurende de hele maand zijn er veel kansen die niet gemist mogen worden en belastingvoordelen met tarief

Over TKE Home Solutions

TKE Home Solutions is wereldwijd bekend als specialist in liften en trapliften. Vooral vanwege onze technische kennis die wordt doorvertaald naar gebruiksvriendelijke producten in huis. Met TKE Home Solutions komt maar liefst 200 jaar innovatie, kwaliteit en vooral ervaring met technische installaties binnen handbereik voor u als consument. Onze maatwerkproducten proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij individuele woonwensen en elk persoonlijk budget. Een thuislift of traplift installeren is vaak minder ingrijpend en beter betaalbaar dan wordt gedacht. Niet voor niets hebben we in de afgelopen 65 jaar al meer dan 50.000 trap- en huisliften van TK Home Solutions in Nederland geïnstalleerd.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.