Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

11 Handige tips bij het oriënteren op een scootmobiel

We hebben de 11 beste tips bij de aanschaf van een scootmobiel voor u op een rijtje gezet. Is een goede scootmobiel bijvoorbeeld duur? Wat kost een scootmobiel eigenlijk? Vergoedt de zorgverzekering een scootmobiel? En is een gebruikte scootmobiel een goedkoop alternatief? Lees verder voor onze tips om een passende scootmobiel te kiezen en let op eventuele valkuilen.

Tip 1: Prijzen van scootmobiel

De beste manier om de juiste prijzen van een scootmobiel te achterhalen, is via gespecialiseerde prijsvergelijkingssites. Daar kunt u op uw persoonlijke wensen en omstandigheden filteren, zodat het aanbod van scootmobielen daarop aansluit. De resultaten worden direct getoond of u ontvangt deze per e-mail.

Omdat niet alle aanbieders van scootmobielen op alle vergelijkingssites vertegenwoordigd worden, adviseren we om verschillende vergelijkingswebsites te bezoeken. Bekende prijsvergelijkingssites zijn onder andere:

Voordat u online prijzen gaat vergelijken, is het goed om voor u zelf duidelijk te hebben welke eigenschappen u van de ideale scootmobiel verwacht. Denk aan:

 • De actieradius van de scootmobiel
 • De maximale snelheid
 • De snelheid bedienen met draaiende handvatten, duimbediening of voetpedaal?
 • Het maximale laadgewicht?
 • Het aantal wielen, 3 of 4?
 • Wilt u in een binnenruimte, buiten of overal kunnen rijden?
 • De leveringstijd, hoe snel wilt u over een scootmobiel beschikken?
 • Wilt u een scootmobiel kopen of leasen?

Tip 2: Dekt de zorgverzekering (een deel) van de aanschafkosten?

Een scootmobiel wordt helaas niet vergoed door zorgverzekeraars. In sommige gevallen kunt u wel in aanmerking komen voor een vergoeding vanuit de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo). Voor een aanvraag van deze vergoeding is geen verwijzing van de huisarts nodig. U kunt hiervoor direct naar het wmo-loket van uw lokale gemeente gaan. Een consulent van de gemeente bekijkt vervolgens of u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de wmo.

Als u gebruik kunt maken van de wmo voor het aanschaffen van een scootmobiel, dan regelt de gemeente het voertuig voor u. In dit geval is het waarschijnlijk dat u een gebruikte scootmobiel krijgt. Dit is meestal een driewiel-scootmobiel. Een stabiele vierwiel-scootmobiel is vaak geen optie. Wilt u zelf kiezen? Dan kunt u, net als bij andere wmo-voorzieningen, gebruik maken van het persoonsgebonden budget (pgb). U mag dan zelf een product uitkiezen bij een leverancier. In dit geval kunt u dus ook een splinternieuwe scootmobiel uitkiezen. Wellicht moet u dan wel geld bijleggen voor de aanschaf.

Tip 3: Wat kost een scootmobiel? Aanschaf en onderhoud

De prijzen van scootmobielen lopen sterk uiteen en zijn afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals kwaliteit en extra functionaliteiten en hulpmiddelen van de scootmobiel. Voordelige instapmodellen zijn er vanaf 500 euro. Hoewel de uitrusting van goedkope modellen beperkt is, zijn ze vaak kleiner, lichter en wendbaarder! Naast de aanschafkosten moet u ook rekening houden met onderhoudskosten en een verzekering.

Tip 4: Onderhoudskosten: kosten per reparatie, servicecontract of Scootmobiel lease

Voor reparaties en onderhoud aan uw scootmobiel kunt u terecht bij verschillende lokale gespecialiseerde werkplaatsen. Soms beschikken ze ook over mobiele werkplaatsen voor reparaties of onderhoud bij u thuis. Dit heeft als voordeel dat u uw scootmobiel niet lang kwijt bent.

Bij de aankoop van een nieuwe scootmobiel is er de optie om een onderhoudscontract of een service-abonnement af te sluiten. Een onderhoudscontract heeft vele voordelen en hiermee kunt u zorgeloos met uw scootmobiel blijven rijden. U heeft dan namelijk geen extra kosten voor reparaties, onderhoud en krijgt eventueel een vervangende scootmobiel bij een langdurige reparatie. Houd er rekening mee dat het afsluiten van een servicecontract bijna altijd alleen mogelijk is bij een nieuwe scootmobiel en niet voor perioden langer dan 1 jaar.

Wat is allemaal inbegrepen bij het scootmobiel leasen?

Bij het leasen van een scootmobiel zijn de verzekering, pechhulp, onderhoud en reparaties inbegrepen. U hoeft dan zelf dus nergens naar om te kijken. Bij schade door eigen schuld geldt vaak wel een eigen risico per gebeurtenis. De hoogte van het eigen risico kan per leaseovereenkomst verschillen. Aan het einde van de leaseovereenkomst levert u de scootmobiel weer in.

Tip 5: Kies voor een gebruikte scootmobiel

Een tweedehands scootmobiel is een goed alternatief als de aanschaf van een nieuw model niet binnen uw budget past. Om een miskoop te voorkomen, adviseren wij een gebruikte scootmobiel bij een gespecialiseerde dealer te kopen. Vervoersmiddelen worden daar grondig gecontroleerd en gereviseerd, voordat ze in de verkoop gaan. Daarnaast bieden dealers ook vaak aanvullende services voor gebruikte modellen, zoals een garantieperiode en gratis regulier onderhoud.

Tip 6: Scootmobiel huren

Indien u de scootmobiel alleen maar tijdelijk nodig heeft, dan kan huren een ideale optie zijn. Hierbij betaalt u meestal een borgbedrag en daarnaast een vast maandelijks bedrag gedurende de huurperiode. Het is raadzaam om de voor- en nadelen van huren zorgvuldig af te wegen.

Voordelen:

 • Geen aanschafkosten
 • Geen onderhoudskosten
 • De verhuurder betaalt reparatiekosten
 • Periode voor huur is flexibel

Nadelen:

 • Bij lange periodes kunnen huurkosten hoog uitvallen
 • Scootmobielen voor verhuur zijn vaak al door anderen gebruikt
 • Extra’s op een huurscootmobiel zijn beperkt

Tip 7: Welke verzekering is verplicht voor een scootmobiel?

Een WA-verzekering is de minimale verplichting en een All-risk verzekering is optioneel. Met een WA-verzekering zijn in ieder geval de kosten voor de tegenpartij gedekt, maar niet voor uzelf. Wilt u ook de reparatiekosten aan uw eigen scootmobiel gedekt hebben, kies dan voor een All-risk verzekering. Ook bent u verplicht om een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid (aansprakelijkheidsverzekering) te hebben. Als bewijs dat uw scootmobiel verzekerd is, ontvangt u een verzekeringssticker (een scootmobiel heeft geen kentekenplaat). Deze plakt u achterop uw scootmobiel.

Tip 8: Accu's voor elektrische voertuigen - Correcte zorg en onderhoud

De accu vormt het hart van uw scootmobiel en is grotendeels verantwoordelijk voor de snelheid en actieradius. Correct gebruik zorgt ervoor dat u er lang plezier van heeft.

Zo laadt u de accu van een scootmobiel correct op:

 • Schakel de scootmobiel uit en verwijder de contactsleutel.
 • Sluit eerst de oplader aan op de scootmobiel en vervolgens op het stopcontact.
 • Laad een lege accu snel op.
 • Gebruik de scootmobiel niet als de accu bijna leeg is.
 • Gebruik alleen de meegeleverde kabel om op te laden.

Tip 9: Scootmobiel voor uitgebreid weggebruik

Om een scootmobiel te besturen is het niet nodig om te beschikken over een (bromfiets)rijbewijs. Tijdens het gebruik van uw scootmobiel moet u zich natuurlijk wel houden aan de verkeersregels die gelden voor de weg waarop u rijdt. Zo is het ook niet toegestaan om tijdens het gebruik van een scootmobiel elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vast te houden. U mag met een scootmobiel rijden op:

 • De stoep (max. 6 km p/u)
 • Het voetpad
 • Het fiets/bromfietspad
 • De rijbaan
 • In winkels (winkels zelf mogen beslissen of ze hiervoor de nodige maatregelen treffen)

Tip 10: Scootmobiel leren rijden met rijlessen

Hoewel niet verplicht, is het voor iedere nieuwe scootmobielrijder verstandig om een paar rijlessen te nemen. Bij het gebruik van een scootmobiel zijn er extra regels waar wij als overige weggebruikers vaak geen weet van hebben. Er zijn verschillende aanbieders van scootmobielrijlessen die u in enkele uurtjes helpen om veilig deel te nemen aan het verkeer. Informeer hier bijvoorbeeld naar bij uw gemeente.

Tip 11: Ook in huis mobiel met een plateaulift

Met een plateaulift in huis of in uw appartementencomplex creëert u ook binnenshuis veel gemak en toegankelijkheid met de scootmobiel. Een plateaulift is voor een scootmobielgebruiker een goed alternatief van een gewone lift of een traplift. Een plateaulift wordt geplaatst voor overbrugging van kleine hoogteverschillen wanneer geen gebruik kan worden gemaakt van trapliften en wanneer er geen ruimte of mogelijkheid is voor de plaatsing van een gewone (huis)lift.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Wilt u een traplift- of huisliftbrochure? Vraag hier uw gratis brochure aan

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw brochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen u de gevraagde traplift- en huisliftbrochure toesturen. Indien u uw telefoongegevens heeft achtergelaten, nemen wij tussentijds nog even contact met u op om ervoor te zorgen dat u de juiste informatie van ons zult ontvangen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Met vriendelijke groeten,
Bert Grootjen
Algemeen Directeur
thyssenkrupp Home Solutions NV, branch NL

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.