Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

2024: Een traplift via de WMO of een PGB?

Traplift

Een traplift wordt door veel mensen aangevraagd via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning). Met de WMO helpt uw gemeente u om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Deze regeling is er specifiek om u te helpen wanneer uw zelfredzaamheid door uw persoonlijke situatie of gezondheid wordt beperkt. Vanuit de wet worden middelen, hulp en begeleiding beschikbaar gesteld. Denk aan middelen als een traplift, hulp bij het huishouden, vervoer en aanpassingen in uw woning. Wist u dat financiering van een traplift via een PGB ook mogelijk is? Lees verder voor meer informatie over de verschillen en mogelijkheden van de WMO en een PGB.

WMO en PGB: de verschillen op een rij

Hieronder leest u meer over de verschillen tussen de WMO en PGB. Wilt u graag een (geheel vrijblijvend) persoonlijk advies, bel ons dan op telefoonnummer 0800 5003.

WMO en kosten traplift

 • U betaalt een vast bedrag per maand (eigen bijdrage) aan de gemeente.
 • De gemeente bepaalt de leverancier, de plaats van de lift en de kleur.
 • De gemeente koopt in op prijs - daardoor komt bijna elke lift via de WMO aan de buitenkant van de trap. Dit is een goedkopere oplossing, maar hierdoor wordt de trap slechter te belopen voor andere gebruikers.
 • De gemeente blijft eigenaar van de traplift: als degene voor wie hij bestemd was hem niet meer gebruikt, dan kunnen ze hem terughalen. Ook al is er dan 2e gebruiker die niet officieel is aangemeld.

PGB en kosten traplift

 • De gemeente geeft u een bedrag en u legt zelf een deel bij.
 • U bepaalt zelf de leverancier, de plaats van de lift en de kleur.
 • Omdat u eigenaar wordt, kunt u zelf bepalen dat de lift aan de -veiligere- binnenzijde van de trap moet worden geplaatst.
 • U bent en blijft eigenaar van de traplift. De lift kan ook (blijven) dienen voor een 2e gebruiker.

Een traplift aanvragen via de WMO: hoe werkt het?

Om voor een traplift via de WMO in aanmerking te komen, dient u een aanvraag in bij uw lokale gemeente. Het klinkt aantrekkelijk om een traplift via de WMO te financieren, maar het is zeker niet de snelste weg. Omdat de eigen bijdrage voor iedereen betaalbaarder is geworden, is de vraag naar hulpmiddelen ook fors gestegen. Dit heeft binnen verschillende gemeentes als gevolg gehad dat een consulent niet op korte termijn op bezoek kan komen, dat de procedure lang duurt en dat de wachttijd voor de installatie van een traplift hoog is opgelopen. Houd hier rekening mee bij uw aanvraag.

De gemeente bepaalt uw traplift en selecteert meestal op prijs

Wanneer u van de gemeente via de WMO een traplift mag laten plaatsen, dan moet u er wel rekening mee houden dat uw gemeente doorgaans ook bepaalt welke traplift dit uiteindelijk wordt. Zij bepalen dan de leverancier en de functionaliteiten. Dit betekent dat u geen inspraak heeft in de uitvoering, de kleuren en ook niet in de manier waarop de lift wordt geplaatst. Deze keuzes worden vaak gebaseerd op prijs in plaats van kwaliteit, zeker nu meer en meer bewoners aanspraak doen op het budget van de WMO.

TK Elevator

De gemeente moet zuinig omgaan met de beschikbare gelden in de WMO en neemt daardoor niet altijd de beste beslissingen als het gaat om kwaliteit. TK Home Solutions monteert een traplift waar mogelijk altijd aan de binnenzijde van de trap, zodat deze ook beloopbaar blijft voor anderen. Een door de gemeente gekozen traplift wordt in negen van de tien gevallen aan de buitenzijde van de trap gemonteerd. Dit is makkelijker en goedkoper. Ook zien we dat trapleuningen onnodig worden verwijderd. Daarmee wordt de op basis van het gemeentebudget gekozen traplift juist een obstakel voor de andere trapgebruikers in uw huis.

Om met het totaalbudget in de WMO zoveel mogelijk inwoners te helpen, kan de gemeente soms niet anders dan kiezen voor ‘veel voor weinig’. Soms wordt een traplift ook niet toegewezen en wordt u zelfs een verhuizing geadviseerd die voor de gemeente goedkoper uitpakt, maar voor u een forse uitgave betekent.

Vrije keuze en plaatsing binnen 2 weken? Koop een traplift op maat met PGB

Door een traplift (deels) zelf te financieren, kiest u ook zelf de kwaliteit en de uitvoering van uw traplift. En niet geheel onbelangrijk, via deze weg kunt u al binnen 2 weken een TK Home Solutions traplift in uw woning hebben. Mogelijk kunt u een deel van uw traplift financieren met het ‘PersoonsGebonden Budget’ (PGB). Een budget dat u van de overheid toegewezen krijgt en waarmee u volledig zelfstandig zorg of hulpmiddelen kunt aanschaffen, zoals een traplift van TK Home Solutions. Voor verdere informatie over PGB met een helder stappenplan verwijzen we u naar de site www.pgb.nl.

Kies voor de kwaliteit van TK Home Solutions

Onze organisatie is al meer dan 200 jaar leverancier van geavanceerde technische producten. TK Home Solutions heeft een jarenlange historie op het gebied van liften voor thuis. Onze trapliften worden gefabriceerd met de hoogstaande kwaliteit waar ons merk sinds jaar en dag om bekend staat. Een traplift van TK Home Solutions wordt altijd bij u thuis ingemeten met onze innovatieve HoloLinc technologie en op maat gemaakt. Dit betekent dat de rail precies aansluit op uw eigen trap en dat er rekening wordt gehouden met mogelijke obstakels, zoals de trapleuning, lichtschakelaars of stopcontacten. Een traplift van TK Home Solutions past, door onze gepatenteerde ASL-techniek op vrijwel elke trap, ook die van u!

Heeft u vragen over een TK Home Solutions traplift via de WMO?

Heeft u na het lezen van deze pagina toch nog vragen over een TK Home Solutions traplift via de WMO of het PGB in 2022? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden, onze eigen ervaringen met de WMO en het PGB, onze trapliften en de procedures. Bel een TK Home Solutions trapliftadviseur op het gratis telefoonnummer 0800- 5003 of gebruik het onderstaande formulier. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Wilt u meer informatie over het aanschaffen van een traplift met behulp van een PGB of de WMO?

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op:

0800-5003

Neem geheel vrijblijvend contact met ons op:

0800-5003

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Veelgestelde vragen over traplift WMO

» Wat kost een traplift via WMO?

Een traplift kan uw leven gemakkelijker, fijner en veiliger maken, en wanneer een traplift voor u niet betaalbaar is, kunt u in Nederland aanspraak maken op de WMO. De uitvoering van de WMO, en dus ook uw traplift wmo, loopt via uw eigen gemeente. Er zijn twee soorten vergoedingen voor de trapliften WMO.

» Traplift WMO in natura?

De WMO in natura houdt in dat u de standaard WMO vergoeding krijgt. Daarbij verzorgt uw gemeente alles omtrent uw traplift. De gemeente kiest de leverancier, het model van de traplift en bijvoorbeeld de kleur. U kunt zelf geen voorkeur doorgeven. De kosten voor een traplift via de WMO in natura bestaan enkel uit een eigen bijdrage en die is maximaal 19 euro per maand.

» Traplift vanuit uw PGB vergoed?

Krijgt u uw traplift vanuit uw PGB vergoed? De hoogte van het bedrag dat u mag besteden aan de traplift is in te zien via de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hier kunt u ook uw facturen indienen. U mag zelf uw trapliftleverancier en het traplift model kiezen maar alle extra kosten moet u zelf betalen. Er geldt geen eigen bijdrage. Wat de kosten van een traplift via de wmo zijn, hangt dus samen met de wijze van vergoeden.

De invulling van de Wmo kan per gemeente verschillen. Zo kan het gebeuren dat u eerder een verhuisvergoeding krijgt dan een WMO traplift of WMO indicatie. De gemeente verkiest verhuizen dan boven woningaanpassingen en extra zorg. Hoe dit in uw gemeente geregeld is, kunt u het beste bij uw gemeente zelf navragen.

» Kun je een traplift vergoed krijgen?

Ja, het is mogelijk om een traplift vergoed te krijgen, dit wordt vaak een traplift wmo genoemd. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) biedt in Nederland een mogelijkheid om een traplift vergoed te krijgen voor mensen die moeite hebben met traplopen door bijvoorbeeld ouderdom, een handicap of een chronische ziekte.

Of u in aanmerking komt voor een traplift vanuit WMO hangt af van uw persoonlijke situatie en de beoordeling van uw beperkingen door de gemeente. De hoogte van de vergoeding kan ook verschillen per gemeente.

» Wie komt in aanmerking voor een traplift WMO?

Mensen die moeite hebben met traplopen door bijvoorbeeld ouderdom, een handicap of een chronische ziekte kunnen in aanmerking komen voor een traplift.

Of iemand in aanmerking komt voor een traplift hangt af van verschillende factoren, waaronder de persoonlijke situatie en de beperkingen van de persoon in kwestie. De gemeente beoordeelt of een traplift noodzakelijk is om de mobiliteit van de persoon te verbeteren.

» Wie betaalt de traplift?

Een traplift kan op verschillende manieren worden betaald. U kunt er natuurlijk voor kiezen om de traplift geheel zelf te betalen wanneer u die mogelijkheid heeft. Daarnaast zijn er vergoedingen vanuit uw eigen gemeente mogelijk op basis van de WMO.

» Wat wordt er door de WMO vergoed?

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft als doel om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen en deel te laten nemen aan de samenleving. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo.

Onder de WMO kunnen diverse voorzieningen en diensten vergoed worden, afhankelijk van uw individuele situatie. Enkele voorbeelden van voorzieningen die vanuit de WMO vergoed kunnen worden zijn:

 • Hulp bij het huishouden
 • Begeleiding en dagbesteding
 • Aanpassingen aan de woning, zoals een traplift, drempelverlaging of verbouwing voor toegankelijkheid
 • Vervoersvoorzieningen, zoals een scootmobiel, rolstoel of aanpassingen aan de auto

Een vergoeding voor een rolstoel of scootmobiel kan in sommige gevallen ook door het UWV worden geregeld. Op de website van de overheid leest u wanneer de vergoeding via het UWV aan moet vragen.

Houd er rekening mee dat gemeenten hun eigen beleid voeren met betrekking tot de Wmo en de precieze invulling kan verschillen per gemeente. Om in aanmerking te komen voor vergoedingen uit de Wmo, moet u een melding of aanvraag doen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Zij zullen uw situatie beoordelen en bepalen welke ondersteuning u kunt krijgen. Afhankelijk van uw inkomen en uw vermogen, kan er een eigen bijdrage worden gevraagd voor de ondersteuning die u ontvangt vanuit de Wmo.

» Hoe kom ik in aanmerking voor de WMO traplift?

Om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), moet u de volgende stappen doorlopen:

Melding doen bij uw gemeente: Neem contact op met het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van uw gemeente om uw behoefte aan ondersteuning te melden. U kunt dit telefonisch, per e-mail of via de website van uw gemeente doen. In sommige gevallen kunt u ook langsgaan bij het loket.

Gesprek met de gemeente: Na uw melding zal de gemeente een gesprek met u plannen. Tijdens dit gesprek bespreekt u uw situatie, uw beperkingen, wat u zelf nog kunt en wat u nodig heeft om zelfstandig te kunnen blijven wonen en deelnemen aan de samenleving.

Onderzoek en beoordeling: De gemeente onderzoekt uw situatie en bepaalt op basis van uw behoeften welke ondersteuning u nodig heeft. Hierbij wordt rekening gehouden met uw eigen mogelijkheden en de ondersteuning die u kunt krijgen vanuit uw omgeving, zoals mantelzorgers.

Besluit: De gemeente neemt een besluit over de ondersteuning die u krijgt toegewezen. Dit kan een algemene voorziening zijn, zoals een maaltijdservice of een boodschappendienst, of een maatwerkvoorziening, zoals hulp bij het huishouden, een woningaanpassing zoals een traplift of vervoersvoorziening.

Beschikking: U ontvangt een beschikking waarin staat welke ondersteuning u krijgt toegewezen en dit kan dus ook een traplift wmo zijn. Hierin staat ook de eventuele eigen bijdrage die u moet betalen, afhankelijk van uw inkomen en vermogen.

Ondersteuning ontvangen: Na ontvangst van de beschikking kunt u gebruikmaken van de toegewezen ondersteuning. In sommige gevallen kunt u kiezen tussen zorg in natura (de gemeente regelt de ondersteuning) of een persoonsgebonden budget (u regelt zelf de ondersteuning en ontvangt hiervoor een budget). Een traplift uit wmo is een veelvoorkomende aanvraag bij gemeenten.

» Is de aanschaf van een traplift aftrekbaar van de belasting?

Nee, de aanschaf van een traplift is niet aftrekbaar van uw belasting ook niet wanneer u een traplift WMO heeft. Sinds 2014 zijn de regels met betrekking tot de aftrekbaarheid van zorgkosten veranderd. De aftrekpost voor woningaanpassingen, waaronder trapliften, is inderdaad komen te vervallen. Hierdoor kunt u de kosten voor de aanschaf van een traplift niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting als specifieke zorgkosten.

» Wat kost een simpele traplift?

De kosten voor een simpele traplift voor een rechte trap beginnen bij 3500 euro inclusief installatie.

» Wat kost een traplift met 2 bochten?

Een traplift voor een trap met een of meerdere bochten is al beschikbaar vanaf 7000 euro inclusief installatie in uw woning.

» Welke zorg wordt betaald vanuit de Wmo?

Uw gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WMO. De precieze invulling kan daarom per gemeente verschillen, maar over het algemeen kunnen de volgende soorten zorg en ondersteuning vergoed worden vanuit de Wmo:

Hulp bij het huishouden: Bijvoorbeeld schoonmaken, wassen, strijken en boodschappen doen.

Begeleiding en dagbesteding: Ondersteuning bij het organiseren van het dagelijks leven, sociale activiteiten en structuur.

Woningaanpassingen: Aanpassingen in huis die de toegankelijkheid en veiligheid verbeteren. Een traplift wmo maar ook drempelverlaging, badkameraanpassingen of verbouwing kunnen worden aangevraagd via de wmo.

Vervoersvoorzieningen: Hulpmiddelen om zelfstandig te kunnen reizen, zoals een scootmobiel, rolstoel, aangepaste fiets of aanpassingen aan een auto.

In sommige gevallen kunnen ook mantelzorgers, die langdurig zorgen voor een zieke naaste, ook ondersteuning vanuit de WMO krijgen.

» Wat is PGB WMO?

Wanneer u zorg nodig heeft, kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een pgb oftewel een persoonsgebonden budget. Daarmee kunt u zelf zorg inkopen. Wanneer u hiervan gebruikmaakt, moet u ook aan een aantal eisen voldoen zoals dat u het budget zelfstandig moet kunnen beheren en ook doelmatig moet kunnen inzetten. Een traplift WMO kan dus ook vanuit het PGB worden voorzien. Dit geeft u veel meer keuzevrijheid maar helaas geeft niet elke gemeente hier toestemming voor.

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.