Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Welke noten zijn het gezondst? Wij leggen het aan u uit

Welke noten zijn het gezondst? Helemaal niet gek als u het antwoord op deze vraag niet weet. Noten zijn over het algemeen heel gezond. Het zijn echte ‘superfoods’ die ontzettend veel voedingsstoffen bevatten. Volgens sommige deskundigen kunnen noten zelfs bescherming bieden tegen verschillende ziektes. Zo zijn er verbanden gevonden tussen dagelijkse consumptie van noten en een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

Alle reden dus om eens in de wereld van de noten te duiken. Zo weet u straks precies waarom dit voedingsmiddel een vast onderdeel van uw eetpatroon zou moeten zijn.

Wat is een noot?

Laten we bij het begin beginnen. Niet iedere noot is namelijk een noot. Uit het oogpunt van de plantkunde zijn er namelijk bepaalde eisen waar een noot aan moet voldoen om ook écht een noot te mogen worden genoemd. In de wetenschap is een noot een enkelvoudige dopvrucht. Hiermee wordt bedoeld dat het een vrucht is met slechts één zaad waarvan het omhulsel hard wordt. Dit wordt de vruchtwand genoemd.

In de plantkunde worden de volgende noten benoemd: hazelnoot, walnoot, macadamia, kastanje, beukenoot en eikel. Nu zult u misschien denken: maar hoe zit het dan met amandelen, pecannoten en pistachenoten? Dit zijn pitten van steenvruchten in plaats van dopvruchten. En de welbekende pinda? Dat wordt gezien als een steenvrucht. Zelfs cashewnoten en paranoten zijn geen echte noten, ook al doet de naam anders vermoeden.

Toch kunnen we met zekerheid stellen: noten zijn onmisbaar binnen een gezond voedingspatroon. Deskundigen zijn het erover eens dat noten gezond zijn en zien een dagelijkse portie noten als een belangrijk onderdeel van een gezond en evenwichtig eetpatroon. Slechts 10 gram noten kan al een heel groot verschil maken. Met het eten van een handje noten krijgt u namelijk belangrijke voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine B, vitamine E, kalium, natrium, foliumzuur en magnesium. Ook bevatten noten eiwitten, vezels en omega-3 vetzuren.

Noten: kleine wonderen der natuur

Noten kunnen dus met recht kleine wonderen van de natuur worden genoemd. Maar welke noot levert nu het meeste gezondheidsvoordeel op? Het volgende overzicht geeft een idee van het effect van verschillende noten op uw gezondheid. Zo kunt u zelf kiezen welke noten voor u het belangrijkst zijn:

 • Hazelnoten: hoog eiwitgehalte en veel vezels
  Hazelnoten maken al sinds jaar en dag onderdeel uit van het menselijke dieet. Het is een inheemse nootsoort die relatief veel vet bevat in vergelijking met andere noten. Deze noten zijn met mate gezond omdat ze naast omega-3 vetzuren een hoog gehalte bevatten van vitamine B, vitamine E, calcium, magnesium en kalium.
 • Walnoten: gezonde omega-3 krachtpatsers met een hoog voedingsgehalte
  Walnoten komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië en werden zo’n 2000 jaar geleden door de Romeinen naar Europa gebracht. Walnoten bevatten een optimale verhouding omega-6 en omega-3 vetzuren, maar ook vitamine B, vitamine E, magnesium, ijzer, zink en kalium.
 • Amandelen: gezonde, goede eiwitbron met veel vezels
  De teelt van amandelen begon al meer dan 4000 jaar geleden. Het eiwitgehalte van amandelen is 25% waarmee ze meer eiwit bevatten dan vlees. Amandelen zijn rijk aan vezels en kunnen daardoor een positief effect hebben op uw spijsvertering.
 • Pistachenoten: gezond, veel vitamine B6 en meer
  Pistache struiken komen veel voor in het Middellandse Zeegebied en in Azië. Deze noten zijn heel gezond en voorzien uw lichaam van belangrijke voedingsstoffen. Vooral het fosforgehalte van pistachenoten is erg hoog. Pistachenoten bevatten relatief weinig vet en wel veel belangrijke andere voedingsstoffen.
 • Pinda’s: gezonde peulvruchten met een hoog eiwitgehalte
  Pinda’s zijn met recht gezond te noemen omdat ze een hoog magnesiumgehalte hebben. Ook hebben pinda’s een hoog eiwitgehalte terwijl het vetgehalte lager is dan andere noten. Pinda’s kunnen een positief effect hebben op de stofwisseling en spierontspanning.
 • Cashewnoten: veel eiwitten en belangrijke aminozuren
  De cashewboom werd in de 16e eeuw door Portugese zeevaarders naar Afrika en India gebracht. Sindsdien heeft de teelt zich verspreid over de hele wereld. Cashewnoten bevatten weinig vezels, maar wel veel koolhydraten en eiwitten. Bijzonder opmerkelijk is de hoge hoeveelheid tryptofaan. Het lichaam heeft dit aminozuur nodig om het gelukshormoon serotonine aan te maken.
 • Pecannoten: gezonde snack uit Amerika
  Pecannoten behoorden al tot een favoriet voedsel van de inheemse volkeren van Amerika. De pecannoot behoort tot de notensoorten met het hoogste vet- en caloriegehalte. Toch zijn deze noten gezond omdat ze veel vezels en waardevolle mineralen bevatten zoals calcium, kalium, ijzer en fosfor.
 • Paranoten: leverancier van selenium voor een beter immuunsysteem
  Paranoten bevatten ontzettend veel mineralen. Vooral het seleniumgehalte is erg hoog. Met één middelgrote paranoot kunt u al uw volledige dagelijkse behoefte aan selenium dekken. Daarnaast zijn de hoge gehaltes aan vitamine E, zink, magnesium, calcium en fosfor het vermelden waard.
 • Macadamia: de koning van de noten
  Moeilijk te kweken en vrij duur. Daarom wordt de macadamia noot ook wel de koning van de noten genoemd. Deze noten bevatten veel magnesium en calcium. Ondanks het hoge vetpercentage zijn ze alsnog zeer gezond. Dat komt door een hoog gehalte aan B-vitamines, vitamine E en belangrijke mineralen zoals magnesium, fosfor en kalium.

Conclusie: zijn noten gezond?

Het komt er dus op neer dat noten absoluut gezond zijn. Dankzij de vele voedingsvezels bevorderen ze de spijsvertering en ook verminderen noten het risico op hartaandoeningen. Deze kleine superfoods zijn rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen. En ondanks hun hoge energiedichtheid worden noten gezien als een gezonde aanvulling op een gevarieerd eetpatroon. Dagelijks een handjevol noten is gezond, kan beschermen tegen ziektes en zorgt voor een rijk aanbod aan voedingsstoffen.

De vraag ‘welke noten zijn het gezondst?’ hebben we hier alvast beantwoordt. Meer weten over gezond eten op latere leeftijd? Lees dan ook onze artikelen “Gezond eten speciaal voor ouderen” en “9 tips voor ouderen om een zoutvrij dieet aan te houden”. En wist u dat u ook voor praktische oplossingen in huis bij TK Home Soltuions terecht kunt? Bijvoorbeeld voor advies over een traplift, zoals onze traplift voor trappen met meerdere bochten. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.