Wat te doen om goed te slapen: tips voor uw oude dag
Wat te doen om goed te slapen? Het is een veelgestelde vraag onder alle verschillende leeftijdsgroepen. Goed slapen is namelijk essentieel voor ons lichaam. Als we niet voldoende rust krijgen, dan merken we dat in onze prestaties, onze stemming en zelfs het risico op depressie neemt toe.
Artikel gaat verder onder de foto
Een goede nachtrust is heel belangrijk
Een goede nachtrust werkt door in uw dag. De lijst van functies die worden beïnvloed voor slaaptekort is namelijk heel lang. Het zorgt in ieder geval voor een effect op de groei- en stresshormonen, ons humeur, ons immuunsysteem, eetlust, ademhaling, en de bloeddruk.
En om er nog een schepje bovenop te doen, kunnen we ook vermelden dat bepaalde studies een sterk verband hebben gevonden tussen voldoende rust en de cardiovasculaire gezondheid. Genoeg redenen om te zorgen voor een goede nachtrust dus!
Tips voor een goede nachtrust
Gelukkig zijn er een aantal goede tips waarmee u uw nachtrust kunt verbeteren:
Tip 1: Een uur voor het slapengaan geen schermen!
Soms hebben we de neiging om op de computer te blijven browsen of naar berichten op de mobiel te kijken. Zonder het te weten maken we hiermee een ernstige fout, omdat een dergelijke gewoonte de productie van melatonine, het slaaphormoon, remt.
Tip 2: Een glaasje melk en op naar bed
De inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan diezelfde melatonine kunnen ook een belangrijke rol spelen. De natuurlijke productie van melatonine in ons lichaam neemt af met de leeftijd. Als gevolg daarvan beginnen veel oudere mensen moeilijkheden te krijgen om in slaap te vallen. Probeer daarom onder andere eieren, zuivelproducten zoals melk, peulvruchten, noten en fruit zoals bananen of kersen te eten.
Tip 3: Ga altijd op dezelfde tijd naar bed
Ons lichaam heeft schema's nodig om goed te kunnen functioneren. Het hebben van een vooraf vastgestelde bedtijd helpt u om makkelijker in slaap te komen.
Tip 4: Geen dutjes na 15:00 uur
Dutjes zijn geweldig, maar we moeten ze niet te lang maken en vooral niet na 15:00 ‘s middags doen. Zo'n gewoonte kan de nachtrust beïnvloeden.
Tip 5: Pas op met cafeïne, alcohol en nicotine
Deze stimulerende stoffen kunnen de slaap verstoren. Daarom moet u deze stoffen zoveel mogelijk vermijden wanneer u moeite heeft met (in) slapen
Artikel gaat verder onder de foto
Veelgestelde vragen over goed uitrusten
Wat is de juiste houding om te rusten?
Om goed te slapen moeten we een goede houding vinden. Dit leidt er soms toe dat we ons constant in bed bewegen om de fijnste houding aan te nemen. Een verkeerde slaaphouding kan ervoor zorgen dat we de volgende dag wakker worden met pijn en nekklachten die ongetwijfeld onze prestaties en stemming zullen beïnvloeden.
Hoe val je in 10 seconden in slaap?
Hoe ongeloofwaardig het ook mag lijken, deze methode werkt! Maar het kan even duren voordat je het door hebt. Het is een routine die is bedacht door de Amerikaanse marine en zeker het proberen waard:
- Ontspan je hele gezicht, inclusief de spieren in je mond.
- Laat je schouders zakken en laat de spanning los. Laat je handen naast je lichaam vallen.
- Adem uit.
- Ontspan je benen, dijen en kuiten.
- Maak je hoofd leeg en probeer je een situatie voor te stellen die je ontspannend vindt.
- Je kunt ook constant de zin "niet denken" voor jezelf herhalen.
- Slaap lekker!
Wat is beter: op de rechter- of linkerzij slapen?
Volgens de wetenschap is slapen op de linkerzij beter. Dit bevordert de bloedsomloop, verlicht het gewicht van de wervelkolom en verbetert de spijsvertering.
Wilt u meer tips over fit blijven op latere leeftijd? Lees dan ook onze artikelen over ‘Slapeloosheid bij senioren’ en ‘Fit blijven belangrijk voor behoud welzijn’. Of verdiep u in het aanschaffen van een traplift zoals een traplift voor trappen met bochten. Zo bent u straks nog beter op de hoogte over oplossingen voor uw oude dag, naast dat u weet wat te doen om goed te slapen.
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan
Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!