Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Meditatie op oudere leeftijd

Weet je dat wanneer je gedachten om duizend dingen tegelijk draaien en je emoties een draaimolen maken? Voor zover je antwoord "ja" is, is het de moeite waard om met meditatie om te gaan. Het maakt niet uit hoe oud je bent, mediteren is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Vooral senioren moeten hier niet voor terugdeinzen, maar genieten van de voordelen van mediteren.

Wat is meditatie?

Meditatie uitleggen is niet zo eenvoudig. In de kern gaat het echter om de focus op het huidige moment. Alle gedachten aan het verleden en de toekomst, schuldgevoelens, angsten en andere emoties en gedachten worden losgelaten tijdens het mediteren.

Wie zich informeert over het onderwerp meditatie zal vroeg of laat de term "mindfulness" tegenkomen. Het thema mindfulness is nauw verweven met meditatie, omdat meditatie gaat over het accepteren van het moment en het waarnemen en ervaren van het huidige moment met volledige mindfulness en diepte.

Meditatie is een belangrijk onderdeel in veel religies en culturen, dat vaak wordt geassocieerd met spirituele doelen en nabijheid tot de persoonlijke godheid. In westerse landen wordt meditatie echter niet langer geassocieerd met spirituele dingen en wordt het meestal los van dit streven beoefend.

Meditatie kan op verschillende manieren worden beoefend. Sommigen mediteren tijdens het eten, wandelen of dansen. Anderen daarentegen gaan naar buiten de natuur in, omdat ze van het achtergrondgeluid van de flora en fauna houden. De meest voorkomende vorm van meditatie is echter degene die plaatsvindt in absolute stilte.

Hoe werkt meditatie precies?

Aan het begin van de meditatie neem je je meditatie positie in (we zullen dit later in meer detail bespreken). Laat je lichaam ontspannen. Focus op je ademhaling en hoe deze door je neus naar de borst stroomt. Je hoeft niet diep adem te halen, maar kunt op natuurlijke wijze ademhalen. Het is gewoon een kwestie van focussen op je ademhaling en je gedachten cirkelen er gewoon omheen. Probeer deze aandoening te behouden en blijf je concentreren op de ademhaling. Je zult merken: Wat in eerste instantie vrij eenvoudig klinkt, blijkt moeilijker te zijn dan verwacht. De uitdaging is dat je niet afdwaalt met je gedachten en je blijft focussen op je ademhaling.

Als je wilt beginnen met mediteren, is het belangrijk dat je jezelf wat tijd geeft en jezelf niet onder druk zet. Omdat meditatie in principe precies het tegenovergestelde zou moeten produceren. Niet iedereen haalt het de eerste keer, maar dat mag je niet ontmoedigen. Vergeet niet: Goede dingen hebben tijd nodig. Mediteren is, net als veel andere dingen, een kwestie van oefenen en wordt van tijd tot tijd steeds effectiever. Oefening en doorzettingsvermogen zijn belangrijke termen als het gaat om meditatie op oudere leeftijd.

Wat zijn de voordelen van meditatie voor senioren?

Mediteren kan een belangrijke factor zijn voor de mentale, emotionele en fysieke gezondheid en wordt daarom vooral aanbevolen voor senioren. Het heeft tal van voordelen, die we u nu hieronder willen uitleggen.

Verbazingwekkend genoeg is het menselijk brein in staat om nieuwe dingen te leren tot op hoge leeftijd. Of het nu een nieuwe taal is of iets anders. Meditatie is geschikt om de hersenen zelfs op oudere leeftijd te trainen en jezelf mentaal fit te houden, omdat bepaalde delen van de hersenen worden gebruikt en verbeterd door meditatie. De ouderdom ziekte dementie kan zo uitstekend worden voorkomen. Daarnaast verlengt regelmatige meditatie ook de aandacht spanne. Net als bij een spier tijdens het sporten, groeit je aandacht spanne ook door regelmatig te joggen in de hersenen door meditatie.

Zelfs op oudere leeftijd is stress nog steeds wijdverspreid. Daar zijn veel triggers voor. Voor de ene veroorzaakt de gemiste afspraak met de arts stress, voor de andere kan een ruzie met de partner tot stress leiden. Zelfs hectische dagen zijn vaak van hoge leeftijd. Hier werkt meditatie als een medicijn voor je geest. Het helpt je om je stress te beheersen en over het algemeen meer ontspannen te worden. Mediteren gaat de stressreactie van je lichaam tegen. De pols en bloeddruk dalen, de ademhaling vertraagt en je komt weer in balans.

Daarnaast heeft meditatie ook positieve effecten op je gemoedstoestand. Het is vaak zo dat veel senioren in de herinneringen aan hun verleden leven en depressief zijn bij de gedachte aan de toekomst. Het heden, het hier en nu, is echter het enige dat belangrijk zou moeten zijn voor ons mensen. Mediteren helpt om het heden waar te nemen en jezelf te bevrijden van gedachten over het verleden en de toekomst. Omdat senioren, in tegenstelling tot jongere mensen, niet langer zoveel afleidingen ervaren, is het zelfs relatief gemakkelijker voor hen om betrokken te raken bij meditatie.

5 belangrijke tips voor effectieve meditatie op oudere leeftijd

  • Kies een plek waar je je op je gemak voelt.
  • Draag comfortabele en temperatuur geschikte kleding.
  • Probeer mogelijke afleidingen zoals lawaai, mobiele telefoons en een over het algemeen lawaaierige omgeving te vermijden.
  • Begin met korte meditatiesessies en breidde ze uit in de loop van de tijd.
  • Geef niet op na de eerste mislukking. Regelmatige oefening en doorzettingsvermogen zijn belangrijk.

Welke meditatie posities zijn er?

Je kunt in principe altijd en overal mediteren. Er zijn echter posities die in de loop der jaren als de meest populaire naar voren zijn gekomen. Deze zijn meestal zittend, maar voor mensen op hoge leeftijd kunnen deze posities ook als ongemakkelijk of problematisch worden beschouwd. Maar maak je geen zorgen, want ook daar is een oplossing voor. Want meditatie is geen kwestie van de zithouding en kan ook liggend, staand of bewegend beoefend worden. Hieronder leer je meer over mogelijke meditatie posities.

Zitmeditatie

Voor meditatie zijn er veel verschillende standjes die geschikt zijn voor de leeftijd en dus op oudere leeftijd nog geoefend kunnen worden.

Waarschijnlijk de meest bekende positie van meditatie is waarschijnlijk de kleermaker of lotus stoel op de vloer. Het is belangrijk dat je comfortabel zit, want in slaap vallen delen van je lichaam en/of rugpijn kunnen je ervan weerhouden om succesvol te mediteren. De genoemde afleidingen omvatten ook pijn en tintelende ledematen.

Meditatie, als er fysiek ongemak of beperkingen zijn, kan worden uitgevoerd terwijl je op een stoel zit. Ook kun je je stoel nog comfortabeler maken met kussens en dekens.

Meditatie liggend

Je kunt ook liggend mediteren, vooral als je meditatie wilt beoefenen als een soort ontspanningsoefening. Ga comfortabel liggen, bij voorkeur op een warme ondergrond. U kunt het uzelf ook gemakkelijk maken met geschikte kussens. Als senior moet je een plat kussen onder je knieën en onder je nek leggen om ongemak te voorkomen.

Meditatie tijdens het staan en lopen

Zoals gezegd is meditatie ook mogelijk in de stand of in het gangpad. Bij het staan moet je letten op een rechtopstaande houding. Omdat langdurig staan nogal vermoeiend kan zijn, vooral voor senioren, wordt meditatie tijdens het lopen na een bepaalde tijd meer aanbevolen. Bij het lopen wordt meestal een vrij korte afstand gepland. Voor deze route is het belangrijk om elke stap bewust en bewust te zetten. Let op het uiterlijk van de voet en het gevoel dat je voelt. Haast je niet naar je bestemming, maar probeer je te concentreren op elke stap.

Moet iedereen op oudere leeftijd mediteren?

Ondanks alle voordelen en positieve effecten van mediteren, zou niet iedereen dit moeten doen. Als je bijvoorbeeld last hebt van psychische problemen, ziektes en/of depressie, moet je eerst met je huisarts praten of meditatie iets voor jou is. In sommige gevallen wordt meditatie niet aanbevolen of kan het alleen worden beoefend onder begeleiding van een getraind persoon.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is wereldwijd bekend als specialist in liften en trapliften. Vooral vanwege onze technische kennis die wordt doorvertaald naar gebruiksvriendelijke producten in huis. Met TK Home Solutions komt maar liefst 200 jaar innovatie, kwaliteit en vooral ervaring met technische installaties binnen handbereik voor u als consument. Onze maatwerkproducten proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij individuele woonwensen en elk persoonlijk budget. Een thuislift of traplift installeren is vaak minder ingrijpend en beter betaalbaar dan wordt gedacht. Niet voor niets hebben we in de afgelopen 65 jaar al meer dan 50.000 trap- en huisliften van TK Home Solutions in Nederland geïnstalleerd.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.