Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Alcohol en ouderen

In onze maatschappij is het gebruik van alcohol steeds normaler geworden. Een glas wijn, fluitje bier of klein borreltje is vooral ‘gezellig’. Alcohol en ouderen zijn echter niet altijd een goede combinatie. Het (negatieve) effect van een glas alcohol (bier, wijn of sterke drank) is bij ouderen namelijk veel groter dan bij jongeren. Bovendien wordt alcohol door sommige senioren ook gebruikt om stressgevoelens, eenzaamheid of gevoelens van depressie weg te drinken.

Toegenomen alcoholgebruik

Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal ouderen dat overmatig alcohol gebruikt, is toegenomen. Het aantal 55-plussers dat in het ziekenhuis wordt opgenomen met een alcoholvergiftiging is in tien jaar tijd verdrievoudigd. Alcohol is ook steeds vaker de oorzaak van ongelukken bij ouderen. Het gebruik van alcohol verhoogt bijvoorbeeld het risico op vallen. Maar liefst 5000 mensen van 55 jaar of ouder kwamen in 2016 bij de Spoedeisende Hulp door een ongeval waarbij alcohol in het spel was.

Alcohol, nieren en lever

Voor de algehele gezondheid is het drinken van alcohol ook niet risicoloos. Naarmate we ouder worden, verdraagt ons lichaam door allerlei veranderingen alcohol steeds minder goed. Ons lichaam bevat op hogere leeftijd bijvoorbeeld minder lichaamsvocht en relatief meer lichaamsvet. Alcohol wordt minder efficiënt verwerkt door de nieren en de lever en daardoor minder snel afgebroken door het lichaam. De nieren moeten harder werken als er alcohol wordt genuttigd. Hierdoor moeten we vaker en grotere hoeveelheden plassen. Op deze manier verliest ons lichaam dus meer vocht dan normaal en zo ontstaat er, vooral bij ouderen, een grotere kans op uitdroging. Bovendien kan de lever overbelast raken door het drinken van veel alcohol. Het lukt de lever dan minder goed om de giftige stoffen in alcohol af te breken. Het resultaat is een stijging van het alcoholpercentage in het bloed.

Gevolgen voor de gezondheid

Of er kans is op schadelijke gevolgen voor de gezondheid hangt af van het totale alcoholgebruik in combinatie met het drinkpatroon; hoeveel alcohol per keer wordt gedronken en hoe vaak dat gebeurt. Over het algemeen geldt logischerwijs dat hoe hoger de totale consumptie is, het meer risico op gezondheidsschade. En hoe meer alcohol per keer wordt ingenomen, des te ernstiger de schade aan de gezondheid.

Klachten door alcoholgebruik

Lichamelijke en psychische klachten die bijvoorbeeld bij ouderen kunnen ontstaan door het overmatig drinken van alcohol zijn onder andere:

 • Hoge bloeddruk
 • Maag- en darmproblemen
 • Incontinentie
 • Moeheid
 • Seksuele problemen
 • Angsten
 • Lichtgeraaktheid
 • Somberheid/depressie
 • Slaapproblemen
 • Desoriëntatie en geheugenproblemen
 • Groter risico op vallen en op ongelukken met grotere gevolgen (zoals botbreuken)
 • Medicijnen werken niet, niet goed of averechts

Alcohol bij gezondheidsproblemen en medicijngebruik

Bij gezondheidsproblemen en medicijngebruik dient men extra voorzichtig om te gaan met alcohol. Lees altijd in de bijsluiter van een medicijn over de werking in combinatie met alcohol. Vragen daarover kunt u ook stellen aan uw eigen huisarts of in de apotheek.

Alcohol en medicijngebruik, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva, angstremmers, anti-epilepsie middelen, zware pijnstillers en specifieke middelen tegen allergieën.

 • Deze middelen hebben meestal een verdovend effect. Door het gebruik van alcohol zal de verdovende werking toenemen. Als gevolg daalt het concentratievermogen, heeft men minder controle over bewegingen en ontstaat een hogere kans op duizeligheid en evenwichtsstoornissen. Hierdoor is er meer kans op vallen en andere ongelukken.
 • De combinatie met medicatie kan ook moeheid, slaapproblemen, depressieve klachten, desoriëntatie en vergeetachtigheid in de hand werken.

Alcohol en problemen met de bloeddruk en/of het hart

 • - Het zeer regelmatig of elke dag alcohol consumeren veroorzaakt een hogere bloeddruk en daarmee samenhangende problemen. Ook kan overmatig alcoholgebruik een plotselinge zeer sterke daling van de bloeddruk veroorzaken.
 • De effectiviteit van bloeddrukverlagende en -verhogende medicijnen kan door alcoholgebruik worden verstoord.

Alcohol en diabetes

 • Door het drinken van alcohol kan een snelle bloedsuikerstijging ontstaan. De kans op de ontwikkeling van diabetes type 2 neemt toe. Voor mensen die diabetes type 2 hebben is het heel belangrijk om zich aan de vermelde richtlijnen te houden.
 • Ook kan het in een keer veel alcohol drinken zorgen voor een hypo bij iemand met diabetes. Mensen met diabetes die toch alcohol willen drinken, kunnen dat het beste doen gedurende een maaltijd om het risico op een hypo te verkleinen.

Alcohol en hoog cholesterol

 • Regelmatig alcoholgebruik verhoogt het cholesterolgehalte.
 • Bij een te hoog cholesterol, kan het best zo weinig mogelijk alcohol worden gedronken. Drinkt u toch alcohol, drink dan hooguit een glas per dag en zorg voor zoveel mogelijk alcoholvrije dagen.
 • Er is een grotere kans op bijwerkingen van cholesterolverlagers bij overmatig alcoholgebruik, zoals spierklachten.

Andere lichamelijke problemen en medicatie

Heeft u vragen over alcoholgebruik en uw gezondheid? Informeer bij uw huisarts. Zeker als u gebruik maakt van medicijnen.

 • Het merendeel van de medicijnen moet, net als alcohol, worden afgebroken door de lever. De lever wordt dus extra belast bij het gebruik van alcohol, waardoor sommige afbraakstoffen (die in sommige gevallen nog schadelijker voor de gezondheid zijn) langer in het lichaam blijven.
 • De effectiviteit van bepaalde geneesmiddelen kan verminderen of juist toenemen door het drinken van alcohol.

Voordelen van minderen met alcohol

Het is raadzaam om te minderen of helemaal te stoppen met alcohol. Vooral als er al gezondheidsproblemen zijn of wanneer medicijnen worden gebruikt. Deze groep ouderen moet extra voorzichtig zijn. De Gezondheidsraad geeft op basis van wetenschappelijke onderzoeken het advies om geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas alcohol per dag te drinken. De huisarts kan u adviseren of doorverwijzen naar een andere hulpverlener of zelfhulpprogramma.

Het minderen of stoppen met alcohol heeft veel mentale en lichamelijke voordelen:

 • Betere fysieke conditie en gewichtsverlies
 • Gezondere huid
 • Betere concentratie
 • Betere opname van vitamines
 • Betere slaap
 • Minder gevoelens van somberheid of angst
 • Geen beschamende vertoningen
 • Financiële voordelen

Meer informatie over alcoholgebruik vindt u op de volgende websites:

www.minderdrinken.nl
https://mirro.nl/module/alcohol-en-ouderen
www.alcoholondercontrole.nl
www.alcoholinfo.nl
www.thuisarts.nl/alcohol

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is wereldwijd bekend als specialist in liften en trapliften. Vooral vanwege onze technische kennis die wordt doorvertaald naar gebruiksvriendelijke producten in huis. Met TK Home Solutions komt maar liefst 200 jaar innovatie, kwaliteit en vooral ervaring met technische installaties binnen handbereik voor u als consument. Onze maatwerkproducten proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij individuele woonwensen en elk persoonlijk budget. Een thuislift of traplift installeren is vaak minder ingrijpend en beter betaalbaar dan wordt gedacht. Niet voor niets hebben we in de afgelopen 65 jaar al meer dan 50.000 trap- en huisliften van TK Home Solutions in Nederland geïnstalleerd.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.