Parkinson treft steeds meer jongeren
Hoe ontstaat Parkinson? Steeds meer jonge mensen krijgen te maken met de ziekte Parkinson. Ondanks dat deze ziekte juist bekend staat als een ouderdomsziekte. Maar ook dertigers en veertigers kunnen Parkinson krijgen. Het aantal patiënten met Parkinson is de laatste jaren sterk toegenomen. Hoe komt dit? En hoe kunt u de symptomen van Parkinson herkennen?
Artikel gaat verder onder de foto
Wat is Parkinson?
Parkinson is een ziekte met veel verschillende symptomen en oorzaken. Het is een ziekte waarbij de communicatie tussen de hersenen en de spieren wordt aangetast. Dit komt doordat de hersenen moeite hebben met de aanmaak van dopamine. Deze stof is essentieel om de hersendelen met elkaar te laten ‘praten’ en om de spieren aan te sturen. Zonder dopamine kunnen delen van de hersenen beschadigen en afsterven. Parkinson wordt dan ook wel een progressieve ziekte genoemd. De symptomen worden alleen maar erger.
Symptomen beginnende Parkinson
De symptomen van beginnende Parkinson kunnen erg uiteenlopen. Trillen, traagheid en stijfheid van de spieren zijn bekende symptomen. Maar ook uw denken kan worden aangetast. Stemmingswisselingen, pijn hebben, moeite met naar de wc gaan en slecht slapen zijn ook symptomen van Parkinson.
Het trillen van de handen en het verlies van de reukzin zijn vaak een eerste tekenen van Parkinson. Trillende handen kunnen echter ook ontstaan door andere ziektes. Daarom is het altijd aan te raden om een diagnose te laten stellen door een arts. Zo weet u zeker waar u aan toe bent en kan er een passend behandelplan worden opgesteld.
Het aantal jonge patiënten neemt toe
De meeste Parkinsonpatiënten zijn tussen de 50 en 70 jaar als de ziekte wordt gediagnosticeerd. Maar tegenwoordig krijgen ook steeds meer jonge mensen Parkinson. De cijfers liegen er niet om: één derde van de Parkinsonpatiënten is jonger dan 65 jaar. Hiermee is deze ziekte de snelst groeiende hersenaandoening in de wereld. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling waar meer aandacht voor nodig is. Met meer bekendheid zal het minder vaak voorkomen dat patiënten pas in een later stadium van de ziekte de juiste diagnose krijgen. En dit is essentieel voor een goede behandeling.
Artikel gaat verder onder de foto
Hoe ontstaat Parkinson?
Hoe krijgt u eigenlijk Parkinson? Een van de factoren die meespelen is dat we met zijn allen steeds ouder worden. De kans op ouderdomsziekten neemt hierbij toe. Maar bij Parkinson speelt er nog een factor mee. En dat is luchtvervuiling en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
De plek waar u woont is van grote invloed op het wel of niet ontwikkelen van Parkinson. Op de ene plek worden namelijk meer bestrijdingsmiddelen gebruikt dan op een andere. Zo krijgen boeren vaker Parkinson omdat zij zelf werken met deze middelen. Maar door het gebruik van bestrijdingsmiddelen van de boeren komen deze stoffen ook in ons eten terecht. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit een link heeft met het ontstaan van Parkinson.
Wat kunt u zelf doen tegen Parkinson?
Uit onderzoek is ook gebleken dat sporters minder kans hebben op Parkinson. Sporten zorgt er namelijk voor dat de hersenkrimp wordt tegengegaan. Ook heeft sporten als effect dat er nieuwe verbindingen worden gemaakt tussen de hersenen en de hersenschors. Ga daarom een paar keer per week een half uurtje bewegen. Combineer het bewegen met een evenwichtig eetpatroon zonder bestrijdingsmiddelen en komt u al een heel eind in het voorkomen van Parkinson.
Bij TK Home Solutions kunt u terecht voor allerlei oplossingen in huis. Of het nu gaat om een traplift of traplift voor trappen met bochten of juist om advies om langer thuis te kunnen wonen.
‘Hoe ontstaat Parkinson’ is zeker niet ons enige artikel over gezondheidsproblemen die bij ouderen spelen. Zo kunt u bij ons nog veel meer lezen over de uitdagingen waar u tegenaan kunt lopen op uw oude dag. Lees bijvoorbeeld ook onze artikelen ‘Oorzaak Parkinson en het behouden van autonomie’ of ‘Blijf gezond en vitaal’. Zo kunt u zichzelf goed informeren over bepaalde ziektes en krijgt u inzicht in wat u zelf kunt doen om de klachten te verminderen.
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan
Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!