De allereerste traplift van TK Home Solutions

In januari 1957 leverde De Reus – het TK Home Solutions van die tijd - de allereerste traplift in Amsterdam. De ‘Monolift’ was gemaakt van een heel zware en degelijke constructie, die aardig wat gewicht kon houden. De lift werd met een staaldraad naar boven getakeld en kwam vervolgens op zijn eigen gewicht weer naar beneden.
Eerste traplift alleen rechtdoor
De eerste traplift kon alleen op rechte trappen gemonteerd worden. Maar al gauw kwam de tweede versie van de traplift uit, die ook op trappen met tussenplatforms en op trappen met bochten gemonteerd kon worden. De staalkabel werd vervangen door wrijvingswielen om de lift de trap op te krijgen. Een volgende versie had al een in de stoel gemonteerde aandrijving met een tandheugel in de rail.
Huidige traplift past op iedere trap
Het huidige topmodel traplift van TK Elevator, de Swing, past op iedere trap, is uitgerust met de ASL-Technologie, heeft de meest ergonomische stoel in de markt en is door een eenvoudige joystick te bedienen. Door de genoemde ASL-Technologie kan de Swing bijna altijd aan de binnenzijde van de trap geplaatst worden, in plaats van aan de buitenzijde. Zo kunnen de trapleuningen blijven zitten en blijft de brede veilige kant van de trap altijd beloopbaar.
En een stuk veiliger
De huidige trapliften zijn ook een stuk veiliger dan vroeger. Alle TK Elevator trapliften voldoen aan de strenge Europese richtlijn EN 81:40. De Swing traplift is bijvoorbeeld uitgerust met veel veiligheidsvoorzieningen, zoals een nooddaalsysteem, klembeveiliging en gebogen armleuningen. Daarnaast kan de Swing uitgerust worden met gordeldetectie, waardoor de traplift niet gaat rijden zolang de gordel niet vast is gemaakt.
Kortom, er is veel veranderd in 60 jaar
Het moge duidelijk zijn: de trapliften van TK Elevator hebben in de afgelopen 60 jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. De huidige trapliften van TK Elevator kunnen dankzij een motor de trap op en af en op vrijwel iedere trap gemonteerd worden. Dat had De Reus in 1957 waarschijnlijk nog niet durven denken..