Symptoom moeite met lopen: onze oplossingen en tips
Heeft u moeite met lopen? Op oudere leeftijd kan het helaas voorkomen dat u moeite krijgt met lopen of andere bewegingen. Maar deze vermindering van de motorische activiteit mag zeker niet gezien worden als een situatie waar u nooit meer uit komt.
Na bijvoorbeeld een val is het natuurlijk heel normaal dat u een tijdje wat minder goed uit de voeten kunt. U bent waarschijnlijk geschrokken en heeft de neiging om minder de deur uit te gaan. Een verlies van het evenwicht kan veel impact hebben. Vaak is dit het signaal dat u al langer te maken heeft met afnemend motorisch vermogen. En dit is heel normaal op oudere leeftijd. Laten we eens kijken wat de oorzaak kan zijn van het symptoom moeite met lopen.
Het symptoom ‘moeite met lopen’
Misschien bent u al bij uw huisarts geweest met het symptoom ‘moeite met lopen’. Dan is het nog niet duidelijk waardoor dit symptoom ontstaat. Gewrichtsslijtage, artritis of artrose en andere bewegingsproblemen kunnen uw motorisch vermogen negatief beïnvloeden. Sommige mensen zoeken pas hulp als ze echt belemmeringen ervaren om zelfstandig te bewegen. We kunnen u alvast adviseren om niet zó lang te wachten.
Om op tijd aan de bel te kunnen trekken is het belangrijk om de allereerste symptomen te herkennen. Een van de eerste symptomen hebben vaak te maken met een gevoel van traagheid bij het lopen. Misschien neemt u kleinere stappen of vindt u het lastig om in een rechte lijn te lopen. Dit kan duiden op een motorisch probleem dat met de jaren erger kan worden.
Veel ouderen ervaren een progressie of toename van moeite met lopen van 15% elke tien jaar. Zo ontstaat het klassieke patroon dat ouderen met de jaren steeds meer ondersteuning bij het lopen nodig hebben. Van een wandelstok naar een rollator en uiteindelijk misschien wel een rolstoel.
Ook de allereerste symptomen kunnen al duiden op het onderliggende probleem. Dit zijn de drie meest voorkomende oorzaken van moeite met lopen:
- Artrose is de ziekte die het vaakst de oorzaak is van mobiliteitsproblemen. Deze ziekte tast de gewrichten aan en is degeneratief van aard. Dit betekent dat het als resultaat heeft dat bepaalde functies achteruitgaan. Iemand met artrose zal in het beginstadium vaak het pijnlijke been willen ontlasten door het gewicht te verplaatsen naar het andere been. Maar in de meer gevorderde stadia zal men ondersteuning nodig hebben om de disbalans te compenseren.
- Sarcopenie is een tweede veelvoorkomende oorzaak van moeite met lopen. Dit is de verzwakking van de spieren door een gebrek aan eiwitten. De spieren verstijven dan waardoor u moeite kunt hebben met lopen. Ook kan u bij sarcopenie last krijgen van een klapvoet.
- En dan is er nog de ziekte van Parkinson. Als u Parkinson heeft, dan bent u vaak niet meer in staat om eenvoudige bewegingen uit te voeren. Moeite met lopen, moeite met het starten van bewegen en algemene disbalans zijn de belangrijkste symptomen. Hierdoor kan het zijn dat u uw romp gaat kantelen om te compenseren. Of sneller gaat lopen als gevolg van de angst om te vallen.
Het belang van wandelen voor ouderen
Wanneer u moeite heeft met lopen, dan zult u deze activiteit waarschijnlijk minder willen doen. Dat is begrijpelijk, maar wij kunnen u aanraden toch in beweging te blijven. Het is namelijk ontzettend belangrijk om te blijven lopen. Dit geldt voor iedere leeftijd, maar vooral voor senioren.
Dagelijks wandelen wordt door de medische sector in alle opzichten erkend als een wondermiddel. Wandelen of lopen is, ook op latere leeftijd, heel gezond. Een aantal voordelen op een rij:
- Betere bloedcirculatie omdat bij wandelen uw hele lichaam meedoet.
- Behoud van de spierstructuur in uw hele lichaam waardoor het lopen op de lange termijn ook veiliger en vloeiender gaat.
- Goed voor het algemeen welzijn: u bent buiten, ademt frisse lucht in en uw hoofd komt hoogstwaarschijnlijk tot rust.
Hoe ver u wandelt en hoe vaak is niet belangrijk. Het is vooral belangrijk om iedere dag te wandelen. Voor jonge mensen is dit misschien al onderdeel van hun dagelijkse routine omdat zij zich meer verplaatsen. Voor ouderen is het daarom iets meer werk om dit iedere dag te doen.
Als u twijfelt of u het lopen wel fysiek aankunt, dan is het aan te raden om eens bij uw huisarts langs te gaan. De arts kan u vertellen hoe u het beste kunt bewegen en wanneer u uw grens heeft bereikt. Het kan zijn dat u naast het wandelen ook bepaalde lichamelijke oefeningen kunt doen gericht op kracht of flexibiliteit.
Blijf actief, ook boven de 70!
‘Actief ouder worden’ is een concept dat in 2002 is geïntroduceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Actief ouder worden zorgt voor een andere visie op veroudering waarbij men zo veel mogelijk zelf actief moet blijven.
De WHO heeft ‘actief ouder worden’ gedefinieerd als: "Een proces van het optimaliseren van kansen op het gebied van gezondheid, participatie en veiligheid om de levenskwaliteit van ouder wordende mensen te verbeteren."
In feite zijn er al ontzettend veel studies die het verband bevestigen tussen actief zijn en een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Actief zijn kan dan zowel fysiek als in sociaal verband. Bijvoorbeeld actief zijn als vrijwilliger of bij gezinsactiviteiten. Maar ook hobby’s, toerisme, muziek en tuinieren kunnen hieronder vallen.
Dit alles leidt tot meer voldoening in sociale interacties en dus tot een hogere kwaliteit van leven. Op deze manier wordt ouder worden gecombineerd met plezier hebben of nuttig zijn voor anderen. En dit alles heeft een positief effect op lichaam en geest. Actief ouder worden wordt zo gezien als een middel om de achteruitgang van iemands mentale en psychomotorische vermogens te voorkomen.
Actief zijn gaat dus niet alleen over de individuele sfeer. De voordelen van deze manier van ouder worden strekken zich verder de samenleving in. En bent u op zoek naar andere manieren van bewegen die goed bij u passen? Lees dan ook eens onze artikelen "Voordelen van zwemmen voor senioren" en “Fit blijven voor ouderen: tips om thuis in beweging te blijven”.
Blijf autonoom met een traplift!
Nu hebben we natuurlijk al een aantal oplossingen op een rij gezet waardoor u alsnog in beweging kan blijven. Maar het kan zijn dat er obstakels zijn die toch echt te groot voor u worden. Bijvoorbeeld het op en neer lopen van de trap. In zulke gevallen kan het de moeite waard zijn om eens een traplift te overwegen.
Zeker wanneer u in een woning woont met meerdere verdiepingen, kan het lastig zijn om dag in dag uit de trap op en af te lopen. In de loop der jaren gaat dit u misschien steeds moeilijker af. Misschien wordt het op een gegeven moment zelfs een gevaarlijke onderneming.
In zo’n situatie bent u zeker gebaat bij een traplift. Bij TK Home Solutions zijn wij dan ook heel trots op ons assortiment trapliften. Hierbij alvast wat informatie over onze trapliften op een rij:
- Het ontwerp van de stoel zorgt voor comfort en veiligheid. Onze trapliften voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en zijn heel robuust.
- De trapliften hebben innovatieve ontwerpen die zowel praktisch zijn als mooi. Het oog wil tenslotte ook wat.
- De trapliften zijn erg compact. De fauteuil rust op een rail die op maat wordt gemaakt. Zo kunnen wij voor iedere woonsituatie een geschikte traplift leveren. Wij stellen de trap samen op basis van uw wensen waardoor u slechts de minimale ruimte hoeft in te leveren.
- Wij werken enkel en alleen met geavanceerde technologieën. Met alle trapliften kunt u zich zonder onderbrekingen verplaatsen. Dit zorgt voor stabiele prestaties en veilige mobiliteit.
Een traplift is de oplossing wanneer u moeite met lopen heeft
TK Home Solutions heeft voor elke behoefte een oplossing ontwikkeld. Onze meest geliefde model is een traplift voor gebogen trappen, de S200. Deze lift is aanpasbaar aan vrijwel elke trap en de motor van deze traplift zorgt voor een rustige beweging die vrij is van trillingen. Zo komt u veilig boven en weer beneden.
Ons team staat voor u klaar om alle modellen te presenteren. Wij komen graag bij u langs voor een bezichtiging. Zo kunnen wij u beter vertellen welke traplift het beste bij u past. De kosten van onze trapliften zijn afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het aantal verdiepingen, het type trap en uw persoonlijke wensen. Daarom brengen wij altijd vooraf een vrijblijvende offerte uit zodat u weet waar u aan toe bent.
Wellicht heeft u symptomen die duiden op ‘moeite met lopen’ maar blijf vooral in beweging op uw eigen manier!
Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan
Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!