Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Lichaamsgeur op oudere leeftijd

Er zijn veel chronische bronchitische patiënten en leven vaak in een toestand van suboptimale zuurstofverzadiging. Ze kunnen een normaal leven leiden, maar ze moeten van hun huis een toegankelijke en "gemakkelijk te leven" plek maken. Laten we samen uitzoeken welke oplossingen je kunt toepassen om hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Heel weinig mensen weten dat lichaamsgeuren niet uitsluitend afkomstig zijn van ons lichaam zelf. Zweet is in eerste instantie geurloos, omdat het voor 99 procent uit water bestaat. Geuren ontstaan wanneer bacteriën actief worden. Ze ontbinden het zweet. Bij de afbraakprocessen komen bepaalde componenten vrij in zweet zoals ureum, suiker, urinezuur en ammoniak. Deze stoffen vormen slechts ongeveer één procent van het zweet. Niettemin stelt de bacteriële afgifte u in staat om intense geuren te ontwikkelen. De afgebroken stoffen mengen zich ook met huidafscheidingen, zodat elke persoon een zeer individuele geuroriëntatie heeft. Hier is in eerste instantie geen enkele lichaamsgeur precies hetzelfde als de andere. Toch denken veel mensen dat ze bepaalde overeenkomsten in lichaamsgeuren kunnen detecteren. Ze nemen bijvoorbeeld bijzonder intense geuren waar bij jongere mannen. Ook denk je dat er een typische oude mensengeur hangt.

De geur van de oude mensen - een mythe?

Zijn er lichaamsgeuren die kenmerkend zijn voor bepaalde leeftijden, geslachten en omstandigheden? Om deze vraag te verduidelijken, is het de moeite waard om de geur vormingsprocessen in het menselijk organisme en op de huid van dichterbij te bekijken.

Bacteriën hebben een voorkeur voor warme en vochtige delen van het lichaam. Oksels, lichaamsplooien en voeten, die dik ingepakt zijn in scholen en kousen weinig contact hebben met de lucht, zijn voorkeursplaatsen. Op deze plaatsen vinden de bacteriën voldoende voedsel en vermenigvuldigen zich intensief. Het kan leiden tot intense geurvorming.

Andere factoren beïnvloeden het type en de intensiteit van lichaamsgeur:

  • Geslachtshormonen
  • Metabole afbraakproducten
  • Huidafscheidingen
  • de individuele huid- en lichaamschemie
  • de inname van bepaalde voedingsmiddelen en stimulerende middelen
  • Obesitas als gevolg van verhoogde vorming van huidplooienkan de vorming van lichaamsgeuren beïnvloeden.

Een aantal ziekten en verschillende medicijnen kunnen ook uw eigen lichaamsgeur veranderen. Zieke nieren kunnen bijvoorbeeld de adem naar urine laten ruiken. Sommige stofwisselingsstoornissen produceren intense ammoniakgeuren. Over het algemeen is de biochemische samenstelling van lichaamsgeuren een zeer complexe materie.

Volgens de huidige stand van de wetenschappelijke kennis lijkt leeftijd zelf de lichaamsgeur te beïnvloeden. Een Amerikaanse studie kon bewijzen dat de samenstelling van zweet verandert met de leeftijd. Veel gedetailleerde vragen blijven onbeantwoord. De wetenschappers zijn er al van overtuigd dat er een specifieke lichaamsgeur kan worden geïdentificeerd voor mensen die tussen de 75 en 95 jaar oud zijn.

Bovendien veranderen bepaalde levensfactoren vaak op oudere leeftijd, wat ook de lichaamsgeur kan beïnvloeden.

Vaak wordt een zeer belangrijk feit over het hoofd gezien als het gaat om lichaamsgeur: al vanaf de leeftijd van 55 jaar neemt het reukvermogen van elke persoon af. Concreet betekent dit dat op oudere leeftijd veel mensen hun eigen lichaamsgeur niet meer zo intens waarnemen als in jongere jaren. Vaak pakken senioren daardoor lichaamsgeuren niet meer zo intensief aan, die ze niet waarnemen. Op oudere leeftijd neemt de persoonlijke hygiëne dus steeds meer af. Als senioren bijvoorbeeld beperkt in beweging zijn, langer bedlegerig worden en/of dagelijkse activiteiten voor hen gewoon vervelend zijn, zorgen ze niet meer zo intensief voor zichzelf als in jongere jaren. Als bijvoorbeeld de grote badkamer zich op de bovenverdieping in uw eigen huis bevindt, die moeilijk te bereiken is via een trap, wordt hygiëne vaker gereduceerd tot kattenwasje in het gastentoilet op de begane grond. Hier zou een traplift dit snel kunnen verhelpen om dit obstakel te overwinnen.

Het reinigen van kleding en textiel heeft een positieve invloed op de geurenwereld in je eigen huis.

Veranderende eetgewoonten

Vaak veranderen voedingsgewoonten ook op oudere leeftijd. Veel senioren koken niet meer voor zichzelf, maar maken gebruik van voedselvoorziening. Deze veranderde eetgewoonten kunnen leiden tot een verandering in de lichaamschemie en dus tot een veranderde lichaamsgeur als gevolg van een andere evenredigheid tussen koolhydraten en vetten. Hoe deze verandering specifiek de lichaamsgeur in individuele gevallen beïnvloedt, kan niet van tevoren worden vastgesteld. Daarom is een uitgebalanceerd dieet op oudere leeftijd erg belangrijk.

Gewoontes en de leefomgeving

Bepaalde leefgewoonten en externe leefomstandigheden hebben ook invloed op de lichaamsgeur. Oudere mensen bewegen vaak minder in de frisse lucht, nemen ook lange tijd een rustpositie in hun eigen 4 muren in. In veel gevallen worden ze omringd door oude meubels, oude tapijten en behang dat al tientallen jaren niet is vernieuwd. Deze objecten kunnen ook hun eigen geurnoot ontwikkelen, die bijvoorbeeld als muf of bijna beschimmeld wordt ervaren. Degenen die het grootste deel van hun tijd in een dergelijke omgeving doorbrengen, nemen dergelijke geuren ook op via hun kleding. Als het schoonmaken van kleding, bedtextiel en andere omringende objecten ook wordt verwaarloosd, dragen deze ook bij aan een geur. Niet zelden verwaarlozen oudere mensen de reguliere ventilatie van de kamers omdat ze snel bevriezen of er niet aan denken.

Sommige typische parfums worden ook geassocieerd met leeftijd door andere mensen. Senioren hebben vaak stevige voorkeuren voor bepaalde geuren of kamer deodorants. Voor jongeren dragen deze geurnoten ook vaak bij aan de indruk van een oudemans geur.

Incontinentie

Vooral senioren vanaf ongeveer 65 jaar hebben last van de ene of de andere vorm van incontinentie. Dit kan leiden tot een breed scala aan geurproblemen. Ze beïnvloeden niet alleen de lichaamsgeur op oudere leeftijd, maar ook de geur in woonkamers en in kleding. Als hier geen verhoogde inspanningen worden geleverd op het gebied van persoonlijke hygiëne en het schoonmaken van kleding en kamers, nestelt zich vaak een permanente urinegeur. Veel jongere mensen associëren deze geurnoot ook met leeftijd.

Het probleem van lichaamsgeur op oudere leeftijd aanpakken

Lichaamsgeur op oudere leeftijd is geen luxeprobleem. Als onaangename lichaams- en woonkamer geuren niet worden aangepakt, trekt de omgeving zich vaak terug van de oude persoon. Senioren kunnen eenzaam en geïsoleerd raken. Daarom moet het probleem van lichaamsgeur actief worden aangepakt. Vaak kunnen aanzienlijke verbeteringen worden bereikt met eenvoudige maatregelen:

1. Is er een specifieke oorzaak?

Factoren zoals gebrek aan persoonlijke hygiëne, muffe gebouwen en hygiënische tekortkomingen bij het reinigen van textiel kunnen relatief eenvoudig worden verholpen. Bovenal moet ook worden gekeken of de oudere nog voldoende kan bewegen in zijn 4 muren en bijvoorbeeld nog zelfstandig badkamers en hygiëne voorzieningen kan bereiken. Een traplift, een verandering in de indeling van de ruimte en, indien nodig, het afvoeren van muffe meubels kunnen een groot verschil maken.

2. Kunnen bepaalde hygiëneproducten helpen?

Als de eigen lichaamschemie en dus de lichaamsgeur op oudere leeftijd verandert, moet ook een verandering van hygiëneproducten worden overwogen. Het kan veel succes opleveren om af te wijken van typische geur richtingen die verband houden met leeftijd. Senioren zijn niet altijd even makkelijk te overtuigen om een andere deodorant, parfum of zeep te gebruiken. Hier kan het echter de moeite waard zijn om kleine wijzigingen aan te brengen.

Het is belangrijk dat de oudere huid altijd veel bescherming en verzorging nodig heeft. Als agressieve hygiëneproducten worden gebruikt, kan de vorming van geuren vaak worden versterkt door schade aan de huid. Dit geldt vooral in de context van incontinentie. Urine is een agressieve lichaamsvloeistof. De aangetaste huid gebieden moeten daarom intensief verzorgd worden.

In het geval van incontinentie is het vooral belangrijk om de hygiëneproducten regelmatig te vervangen, om beddengoed en kleding adequaat te reinigen. Lichaamsverzorging mag hier niet worden verwaarloosd. In dit verband moet er ook aan worden herinnerd dat senioren zo lang mogelijk mobiel in hun huis moeten blijven om zelf hygiënemaatregelen te kunnen uitvoeren. Een traplift, een stoel in de douche, gemakkelijkere toegang tot het bad - al deze maatregelen kunnen ook helpen om beter om te gaan met lichaamsgeur op oudere leeftijd.

Onaangename lichaamsgeur op oudere leeftijd is geen onvermijdelijk lot, maar een kleine uitdaging waarvoor er veel goede oplossingen zijn.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is wereldwijd bekend als specialist in liften en trapliften. Vooral vanwege onze technische kennis die wordt doorvertaald naar gebruiksvriendelijke producten in huis. Met TK Home Solutions komt maar liefst 200 jaar innovatie, kwaliteit en vooral ervaring met technische installaties binnen handbereik voor u als consument. Onze maatwerkproducten proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij individuele woonwensen en elk persoonlijk budget. Een thuislift of traplift installeren is vaak minder ingrijpend en beter betaalbaar dan wordt gedacht. Niet voor niets hebben we in de afgelopen 65 jaar al meer dan 50.000 trap- en huisliften van TK Home Solutions in Nederland geïnstalleerd.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.