Welkom bij TKE Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Veilig gevoel met alarmsystemen voor senioren

Wanneer zich in of om uw huis een noodsituatie voordoet, wilt u snel hulp kunnen inschakelen. Denk aan een ongelukkige val of wanneer u plotseling een beroerte of een hartaanval zou krijgen. Vaak is het in zo’n situatie niet mogelijk om snel de telefoon te pakken en de hulpdiensten in te seinen. Vooral niet als u alleen thuis bent. Een speciale paniekknop voor senioren kan in dit soort gevallen een oplossing zijn, maar er zijn nog veel meer alarmsystemen die u een veilig gevoel in en om het huis kunnen geven. Hieronder zetten we een aantal alarmeringssystemen op een rij die afhankelijk van uw wensen, en uw lichamelijke en geestelijke gezondheid bij u passen. Een ergotherapeut kan u adviseren voor uw persoonlijke situatie.

Paniekknop voor senioren

Een voor de hand liggend alarmeringssysteem voor senioren is de paniekknop die kan worden geïnstalleerd op verschillende plekken in huis. Denk aan een paniekknop bij de voordeur die kan worden ingedrukt bij ongewenst bezoek, of een alarmknop in de badkamer, de slaapkamer of in de keuken die kan worden ingeschakeld bij een val of ander ongeluk.

Persoonsalarm

Een paniekknop kunt u ook heel dicht bij u dragen. Dat noemen we een persoonsalarm. Dit alarmsysteem draagt u letterlijk aan uw eigen pols of om uw hals. De persoonlijke alarmknop is een goede manier om snel hulp in te schakelen bij ongelukken in huis. Een draagbaar persoonsalarm bestaat uit 2 elementen:

1. Een ketting of polsband met alarmknop.

2. Een telefooncentrale die na activatie van de alarmknop contact opneemt met een alarmcentrale of met uw eventuele mantelzorger. (U kunt zelf op het apparaat instellen waar de melding naartoe gaat.)

Op het moment dat u assistentie nodig heeft, drukt u op de alarmknop. Geheel afhankelijk van het systeem waarvoor u kiest, wordt er gelijk hulp opgeroepen of neemt de alarmcentrale eerst contact met u op via een oproepsysteem. Er bestaat zelfs een optie waarmee een camera wordt ingeschakeld wanneer u op de knop drukt. Op die manier kunnen hulpverleners zien wat er bij u thuis aan de hand is op het moment dat u de knop indrukt. Dit is vooral fijn in situaties waarin u zelf niet meer in staat bent om te spreken.

Personenalarm met valdetectie

Vallen is een van de grootste oorzaken van een ziekenhuisbezoek voor senioren. Naarmate we ouder worden, neemt onze spierkracht af. Het kan daarom gebeuren dat u zich op hoge leeftijd weleens verstapt, uitglijdt of simpelweg door uw benen zakt. Om zo sterk mogelijk te blijven tijdens het ouder worden, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk blijft bewegen. Mocht het toch gebeuren dat u valt, dan wilt u natuurlijk snel hulp inschakelen. Een personenalarm met valdetectie kan dan uitkomst bieden. Door de onverwachte en snelle beweging die een val veroorzaakt, wordt het personenalarm in werking gesteld en hulp ingeschakeld. Er bestaan verschillende slimme armbanden en horloges met valdetectie, zoals de Apple Smart Watch en de Zembro.

Detectiemat of bewegingsmelder

Een andere vorm van een valdetectiesysteem is een speciale detectiemat die in of voor uw bed wordt geplaatst. Een nachtelijk bezoek aan het toilet is namelijk vaak het moment waarop een val plaatsvindt. De zogenaamde bedmat of vloermat wordt geactiveerd door druk. Wanneer u uit bed stapt, start een timer. Als u niet voor een vooraf ingestelde tijd weer terug in bed bent, dan geeft het alarm een signaal af aan uw partner of aan externe hulpdiensten. Ook bestaan er bewegingsmelders die uw bewegingen in huis registreren en analyseren. Als u bijvoorbeeld veel langer dan normaal in de badkamer bent, dan wordt er door de bewegingsmelder alarm geslagen.

Dwaalalarm

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Ook als zij geestelijke zorg nodig hebben, zoals bij dementie. Omdat de mantel- of thuiszorg niet 24 uur per dag aanwezig kan zijn, is het handig om dan naast automatische uitschakeling van gevaarlijke apparaten ook een zogenaamd dwaalalarm te installeren. Een dwaalalarm kan bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Een deurregistratiesysteem dat een seintje geeft wanneer iemand de woning onaangekondigd verlaat.
  • Een hekregistratiesysteem dat een seintje geeft wanneer het tuinhek wordt geopend.
  • Een deurslot dat wel opent als de mantelzorger van binnenuit de deur opent, maar gesloten blijft als de patiënt dit zelf probeert.
  • Een polsband waarmee een dwalende patiënt kan worden opgespoord.

Deur openen op afstand

Met een toegangscontrolesysteem kunnen ouderen worden geholpen bij het binnenlaten van bezoekers. Zodra iemand aanbelt, kan de mantelzorger op afstand meekijken en meebeslissen of er inderdaad mag worden opengedaan. Via een app op de mobiele telefoon kunnen zij de deur dan openen.

Rook- of brandmelder en koolmonoxidemelder

Natuurlijk is een rook of brandmelder en een koolmonoxidemelder ook een van de bekendste methoden om uw huis te beveiligen. In geval van brand in een seniorenwoning, is dit dé manier om uzelf te alarmeren en hulpdiensten in te schakelen. Een rook- of brandmelder en koolmonoxidemelder kunnen zelfs gekoppeld worden aan een meldcentrale.

Alarmsysteem in huis

Wellicht wilt u ten slotte overwegen om een ‘standaard’ alarmsysteem te laten installeren. Een alarmsysteem verstuurt meldingen en foto’s als het systeem wordt geactiveerd. Ook kunt u via zo’n systeem zelf live meekijken naar de bewegingen in en om uw woning. Een alarmsysteem geeft niet alleen uzelf een veilig gevoel, maar ook uw familie of mantelzorgers worden hiermee gerustgesteld.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is wereldwijd bekend als specialist in liften en trapliften. Vooral vanwege onze technische kennis die wordt doorvertaald naar gebruiksvriendelijke producten in huis. Met TK Home Solutions komt maar liefst 200 jaar innovatie, kwaliteit en vooral ervaring met technische installaties binnen handbereik voor u als consument. Onze maatwerkproducten proberen we zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij individuele woonwensen en elk persoonlijk budget. Een thuislift of traplift installeren is vaak minder ingrijpend en beter betaalbaar dan wordt gedacht. Niet voor niets hebben we in de afgelopen 65 jaar al meer dan 50.000 trap- en huisliften van TK Home Solutions in Nederland geïnstalleerd.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

gratis informatiepakket tk home solutions

Maak gebruik van ons lentevoordeel en krijg tot €1000 korting!

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Voer uw telefoonnummer in
Mogen wij uw e-mail adres ook ontvangen?
Vul hier een geldig email adres in

Bevestig de wettelijke kennisgeving

Hartelijk dank voor uw trapliftbrochure aanvraag

Wij hebben uw gegevens in goede orde ontvangen. Wij zullen binnenkort met u contact opnemen om uw situatie te bespreken zodat wij u de juiste informatie kunnen toesturen of zelfs een afspraak kunnen maken met één van onze adviseurs bij u thuis.

Indien u in de tussentijd vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken op ons gratis telefoonnummer 0800 5003.

Terug naar boven

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Voor vragen, kunt u ook gratis bellen met:
0800-5003

Terug

Afspraak maken

Ja, ik heb interesse in een gratis adviesgesprek.

Of het nu gaat over uw persoonlijke situatie, het type lift, financieringsmogelijkheden of de aanvraag van een subsidie. Wij beantwoorden al uw vragen.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ik wordt graag teruggebeld

Heeft u vragen of verzoeken? Wij bellen u graag terug.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties
Terug

Ontvang de uitgebreide brochure

Ja ik ontvang graag de gratis brochure met uitgebreide informatie over de producten van TK Home Solutions.

Graag ontvangen wij ook uw voornaam
Wij ontvangen graag ook uw achternaam
Graag ontvangen wij ook uw telefoonnummer, zonder spaties

Afspraak maken

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ik wordt graag teruggebeld

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Ontvang de uitgebreide brochure

Dank u, uw verzoek is succesvol ingediend. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Afspraak maken

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ik wordt graag teruggebeld

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.

Ontvang de uitgebreide brochure

Er is hier iets fout gegaan. Probeer het nog eens. Dank u wel.